arhiva godina 2008. godina 2009. godina 2010. godina 2011. godina 2012. godina 2013. godina 2014. godina 2015. godina 2016. spacer prethodna slijedeća home
Galerija Rigo
spacer
2007.
2006.
2005.
2004.
2003.
2002.
2001.
2000.
1999.
1998.
1997.
1996.
1995.
spacer Julije Knifer
Edoardo Landi
Sonja Briski Uzelac
Dragana Sapanjoš
Kristijan Kožul
Vlado Kristl
Maurizio Mochetti
Istarsko plavo / Blu d'Istria


spacer
1 2 
spacer
Vlado Kristl
Naslovna stranica knjige umjetnika
Vlado Kristl, Naslovna stranica knjige umjetnika
11. IX. 2004.
spacer
spacer
Jedan od mogućih odgovora na pitanje zašto izložba Vlade Kristla u novigradskoj Galeriji Rigo može se iščitati iz sljedećega: već od izložbe Ivana Picelja u Rigu (1998) Vlado je Kristl iskazivao želju (ili recimo - "slao signale") da i on izlaže u toj, kako ju je jednom prilikom nazvao Alviani, "najmanjoj galeriji na svijetu". Neću kriti moje iznenađenje da radovi koje sam vidjela, što kod gospođe Jelice Kristl što preko kataloga koje nam je umjetnik slao, nisu bili oni radovi o kojima sam učila na zagrebačkoj katedri povijesti umjetnosti. Zapravo, uvidjela sam koliko malo znam o Vladi Kristlu. Stoga, bez obzira na famu njegove "nemoguće" naravi, prevagnula je povijesnoumjetnička znatiželja pa smo, uz pomoć Picelja, počeli razgovarati o izložbi. Najprije smo željeli dopremiti u Novigrad nešto iz fundusa gospođe Jelice Kristl, ali se nismo uspjeli dogovoriti koji rad/radove izložiti.
Prije dvije godine napokon smo dogovorili sastanak u Kristlovu minheskom stanu. Pokazivao nam je svoje slike i za svaku je od njih imao bar po jednu priču. Upravo su mi te njegove priče bile potrebne da shvatim, razumijem, vrednujem Vladu Kristla post-pedesetih. Došlo je i do dogovora. Pokazao nam je pripremljeni "špigl" za novigradsku izložbu: koji radovi, koja poezija, čak i kakve okvire želi. Doduše, nešto je promrmljao protiv malog formata kataloga, ali je bio spreman na ustupak ako mu izađemo u susret u jednoj stvari: da mu omogućimo dolazak i boravak u Novigradu. Ne dug boravak - nekih desetak dana prije izložbe, koliko bi mu bilo potrebno da dijelove za svoje okvire nađe na morskoj obali. "Tako bumo", govorio je Kristl, "malo šetali uz more, malo tražili ono što more izbaci te bumo od tih dijelova napravili okvire". Štoviše, dodao je: "Ako mi kaj zapne za oko, koji dobar komad, budem i njega izložil u galeriji". Dogovorili smo se da će predgovor napisati Ješa Denegri, a preko Picelja će već javiti kada može doći. Nažalost, do realizacije Kristlove izložbe nije došlo. Vlado Kristl je umro 7. srpnja 2004, a od naših dogovora ostvaren je Ješin tekst i mali format kataloga.
Jerica Ziherl
Najsrdačnije zahvaljujem Ivanu Picelju, Zoranu Senti, obitelji Kristl i Caroli Regnier što su omogučili da se ova izložba ostvari. Također zahvaljujem Ministarstvu kulture Republike Hrvatske na financijskoj pomoći pri realizaciji izložbe i kataloga "Der Ende der Ordung" Vlade Kristla.
 
spacer
spacer
Copyright © Galerija Rigo, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2