arhiva godina 2008. godina 2009. godina 2010. godina 2011. godina 2012. godina 2013. godina 2014. godina 2015. godina 2016. spacer prethodna slijedeća home
Galerija Rigo
spacer
2016. spacer Olja Grubić
Danijel Šivinjski


spacer
1 2 
spacer
Olja Grubić
Druga strana duge
Olja Grubić, Druga strana duge
9. VI. - 3. VII.
Galerija - Galleria Rigo
spacer
spacer
Otvorenje: četvrtak 09.06.2016. u 20 sati.

Tijela pred vama posve su isključena iz svoje prirodne okoline. Olja im je oprezno oduzela čitav prostor u kojemu se nalaze, oduzela im je sobe, pokućstvo i predmete koji su ih okruživali. Oslobodila ih je svih značenja kojima su obilježeni njihovi svakodnevni životi. Istakla je njihovu golu tjelesnost i akciju. Asocijalna tjelesnost i pokret koji proizlazi iz nje za Olju su osnova, najmanji zajednički nazivnik na kojemu su potom izgrađeni društveni odnosi. Ti odnosi mogu rasti u različitim smjerovima: u smjeru slobode izražavanja vlastite misli, odnosno u smjeru senzualnosti, gdje postaju poveznica s drugim tijelima i okolinom u kojoj žive. Mogu rasti u smjeru nasilja, nadzora nad drugima, temelj su za stvaranje vlasti. Bez obzira na to u kojem smjeru rastu posljedični odnosi, za nju su uvijek predmet aktivne odluke pojedinca.

Na otvorenju Oljine izložbe predstaviti ćemo poseban katalog i ručno rađene Memory karte. Katalog i karte sadrže reprodukcije Oljinih djela i priložene bojice. Tijela vas pozivaju na igru. Kakva će biti ta igra i kakve će odnose graditi, prepušteno je u potpunosti vašim rukama.

Kustosica projekta dr. sc. Jerica Ziherl, autor teksta Jernej Škof, oblikovanje Jelena Perišić i Oleg Šuran.

Galerija Rigo, Velika ulica 9, Novigrad-Cittanova

Vizualna umjetnica i performerka Olja Grubić rođena je u Puli (1990.), gdje je završila gimnaziju, a zatim diplomirala na Akademiji za vizualne umjetnosti u Ljubljani, smjer Konceptualizacija prostora. Radi s različitim medijima, crtež, instalacija, video, fotografija, performans, kabaret, te se bavi suvremenom i angažiranom tematikom. Njezini radovi odražavaju širok spektar osjećaja i socijalnoga stanja današnjega društva. Od 2014. godine Olja je član HDLU Istre, a izlaže i performira u Hrvatskoj i Sloveniji. Za svoje radove dobila je različite nagrade: Unicefovu nagradu za crtež; Kino Šiška - Kulturni euro. Surađivala je s različitim umjetnicima: La Pocha Nostra, Julia Bardsley, Ursula Martinez, Kate McIntosh, Janez Janša, Bojan Jablanovec - Via Negativa.
 
spacer
spacer
Copyright © Galerija Rigo, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2