arhiva godina 2008. godina 2009. godina 2010. godina 2011. godina 2012. godina 2013. godina 2014. godina 2015. godina 2016. spacer prethodna slijedeća home
Galerija Rigo
spacer
2015. spacer Ivona Verbanac
Paulina Jazvić
Ljiljana Petrović, Aleksandar Kostić
Nika Radić


spacer
1 2 
spacer
Ivona Verbanac
Traces
Ivona Verbanac, Traces
24. IV. - 24. V.
Galerija - Galleria Rigo
spacer
spacer
"Rad na temu Okusi vezan je uz uspomenu na moju nedavno preminulu nonu. Ženu koja je uvelike obilježila kako moje djetinjstvo,tako i period do samog kraja njezinog života.(...)

Spretna i vješta, uvijek je na blagdane na svoj stol ukrašen ručno rađenim (heklanim) stolnjacima iznosila desetke vrsta raznoraznih prefinih kolača koje je sama spravila. Sjećam se tog veselja u nama, šarenila, boja, okusa i u ono vrijeme neizostavnog šećera u prahu posutog povrh kolača. Taj se bijeli svileni prah rasipao i upadao u heklane rupice stolnjaka dok smo mi uživali u svakom zalogaju.

Potaknuta ovim "slatkim" sjećanjem, rekonstruirala sam grafizam jednog noninog stolnjaka koristeći ga kao šablonu za otisak u šećernom prahu.

Kao nastavak priče želim kreirati crnu kutiju, odnosno prostoriju unutar galerije, u kojoj bi bio crni namještaj: stol, komoda, psiha itd., na kojima bi bijelim šećerom u prahu bili ostavljeni otisci noninih osobnih predmeta koji bi poslužili kao grafička matrica: heklani stolnjak, čipkaste rukavice, filigranski broš, pleteni končani šal, češalj, itd. Na zidovima bi bile kaširane fotografije otisaka."

Ivona Verbanac. Traces - odabrani ulomci, katalog izložbe

"Mizanscenska i scenografska podloga koju nam je autorica dala vrlo je jasna i precizna, a nadasve poetična i nostalgična poruka za koju možda čak ni ne treba posebnog likovno - kritičarskog nadopisivanja, jer manje – više svi mi možemo iz vlastitih blaženih sjećanja uskrsnuti svoje bake, none, nane, stare majke ili omame. Ono što u ovom projektu fascinira je gotovo drska jednostavnost, ali koja je toliko pregnantna likovnim i vizualnim uslojavanjima i značenjskom slojevitošću, da nas ostavlja ukočeno zatečenim."

Berislav Valušek. Traces - katalog izložbe

Biografija

Ivona Verbanac rođena je u Puli 1977. Maturirala je 1995. u srednjoj Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, smjer Grafički dizajn. Od 1996.do 1999. studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci, Odsjek likovne kulture, smjer umjetnička grafika, u klasi prof. Maje Franković. Godine 2002. pohađala jedan semestar na Univerzitetu u Barceloni (Španjolska), Odsjek za dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti, gdje je realizirala diplomsku radnju u suradnji s prof. Jesus de Hoyom. Diplomirala 2003. na Nuova Accademia di Belle Arti Milano (Italija), smjer Grafički dizajn, u klasi prof. Angela Collele. Od 2004. bavi se multimedijskim instalacijama, performansom i grafičkim dizajnom. Samostalno izlaže od 1998. Do danas je ostvarila niz performansa i edukacijskih projekata, brojne samostalne i skupne izložbe u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Članica je HDLUI, ULUPUH, HZSU.

Dobrodošli!
 
spacer
spacer
Copyright © Galerija Rigo, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2