arhiva godina 2008. godina 2009. godina 2010. godina 2011. godina 2012. godina 2013. godina 2014. godina 2015. godina 2016. spacer prethodna slijedeća home
Galerija Rigo
spacer
2013. spacer Đanino Božić
James Rosenquist
Arterija III
Dragana Sapanjoš
Anna Galtarossa


spacer
1 2 
spacer
Đanino Božić
Snoviđenje, 2011.
pleteni metal, promjer 100 cm
Đanino Božić, Snoviđenje
12. IV. - 12. V. 2013.
Galerija - Galleria Rigo
spacer
spacer
Iz monografije izdvajamo
Ivica Župan: Umjetnost Đanina Božića u kontekstu vlastita vremena i prostora
/ odabrani ulomci

"...Autentična i impresivna umjetnička sudbina ovoga konceptualnog eklektika, u strogo individualnoj mjeri, podastire raspačavanje i razvijanje - u respektabilnim, zanimljivim i vizualno atraktivnim inačicama - značajnih likovnih ideja naše suvremenosti i očituje mnogostruku svestranost, bogatstvo pristupa, oblika, izričaja, poetika i plastičke kvalitete, evidentnu slikarsku kulturu i sposobnost sintetiziranja.

Slikar je i kipar, ali odan je, kad se za to ukaže prigoda, i ambijentalnom izražavanju i instalaciji. Riječ je o punokrvnoj autorskoj osobnosti koja je vrlo brzo pronašla i čvrsto definirala svoj imaginativni likovni svijet. Na likovnoj pozornici nije se pojavio s gotovim stilom i zauvijek riješenim područjem. U do krajnosti disperzivnim i maksimalno raznolikim umjetničkim praksama koje obilježavaju doba u kojem djeluje vrlo rano uspio je pronaći vlastita područja istraživanja i kreativni prostor i njihove potencijale koje razrađuje u respektabilnim inačicama da bi potom nanovo ulazio u nove istraživačke avanture. Temeljit je, ustrajan i strpljiv pregalac, osoba koja se raduje raznolikostima.

U jezičkom, medijskom, tehničkom i svakom drugom pogledu njegov dosadašnji opus lako se uklapa u nadnacionalni djelokrug suvremenoga umjetničkog svijeta, posebice onoga racionalno-konstruktivističke provenijencije. Njegova umjetnost sažima brojne stilske paradigme svjetske umjetnosti 20. stoljeća, ali se uporno i uspješno bori za vlastito lice, za prevladavanje naučenih i viđenih stilskih matrica. Ona nastaje iz refleksivna i samopromatračkog mentaliteta, nadasve zaokupljena temeljnim ontološkim pitanjima plastičkih umjetnosti i načinima obavljanja njezinih produktivnih praksi, očitujući da se njezin autor u stvaralaštvu nadovezuje na iskustva tangencijalnih tijekova moderne i suvremene umjetnosti, da poznaje i uvažava europsku i izvaneuropsku kulturnu tradiciju te da od početka javnih nastupa u matici najsuvremenijih umjetničkih zbivanja prepoznaje one najvažnije i svojoj umjetničkoj naravi bliske, a umjetničko djelovanje shvaća i obavlja kao cjelovito intelektualno, a ne kao usko specijalističko poslanje."
 
spacer
spacer
Copyright © Galerija Rigo, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2