arhiva godina 2008. godina 2009. godina 2010. godina 2011. godina 2012. godina 2013. godina 2014. godina 2015. godina 2016. spacer prethodna slijedeća home
Galerija Rigo
spacer
2010. spacer Alen Božac, Leonid Zuban
Josip Zanki
Aleksandar Srnec
Damir Fabijanić


spacer
1 
spacer
Josip Zanki
Oltari / Altari
Josip Zanki, Oltari / Altari
11. VI. - 4. VII. 2010.
Galerija Rigo
spacer
spacer
Iz predgovora izdvajamo

Ivica Župan:
Na izložbi-ambijentu Oltar Josip Zanki predstavlja se sjajno strukturiranim i precizno razrađenim, ali i poetskim konceptom predstavljanja onoga što - po njegovim iskustvima i uvjerenjima - boravi u zaboravljenim zakucima još nedirnuta velebitskog krajolika, a to uvjerenje komprimira u jasnu, čvrstu i sugestivnu vizualnost. Vodi nas u bajkovite šumske krajolike, mitska mjesta, netaknute i još nenaseljene planinske krajolike strmovitih padina Velebita, u bespuća vilinskog svijeta, gdje sve funkcionira po svome, vlastitom logikom, u predjele u čiju stvarnost on vjeruje, a koju ćemo mi prihvatiti otvorena srca ili s rezervom.
Riječ je o svijetu u kojemu je empirijski aspekt suspendiran, gdje su stvarni elementi stilizirani, a realnost dokinuta; pred nama puca bezvremenski krajolik, u čijim arhetipskim prostranstvima gospodari sama priroda, a ne čovjek, gdje stabla ne stradavaju od sjekire nego od starosti, bure ili groma, a u koji moramo misaono duboko zaroniti kako bismo mu pronašli značenje jer je riječ o istraživanju i interpretaciji mističnih i ezoterijskih fenomena.
Kao ezoterik, Zanki je sudionik, promatrač i referent priče o trolovima i patuljcima i o njima izvješćuje na osnovi uvida na terenu. Ezoterija - s nama čudnim bićima, pojavama, događajima i afektima - jedan je od Zankijev mentalnih prostora po kojem se uvijek iznova, sve suverenije kreće, zakoračujući svaki put sve dublje, pa je ezoterijsko iskustvo okosnicom i nekih njegovih ranijih istraživanja i eksplikacija.
U vizualno atraktivnim crtežima gospodari dojam onostranog, začudnog, mističnog i bajkovitog, podastiru nam prizore nalik onima iz oniričkog krajolika, realne i nadrealne istodobno, uronjene u zaboravljene povijesti i misterije, na granici zbiljskog i mogućeg, jednostavnosti i mira, znanog ili neznanog značenja. Crteži afirmiraju iracionalnost, ono što jesmo ili nismo spremni percipirati, nazočnost i odsutnost, potvrđenost i neprovjerenost i pričaju - o magii naturalis, o drugoj zbilji. Izostaje logocentrična reprezentativnost, šume progovaraju tajnim jezikom simbola jer se njihove poruke ne mogu prenijeti jezikom kojim govorimo.
Zanki uranja u šumu u kojoj se ništa ne miče, krećući se među stvarnim stablima simbiotički vezanim za bića koja ih nastanjuju i o njima skrbe i u njih vjeruju. U prvom planu su debla iz kojih se račvaju krošnje iskrivljene velebitskom burom. Raskošne šume dišu osebujnim životom, debla i nepravilne grane staništa su tajnih stanara, bivci su nevidljivih nam bića, bajkovitih stvorenja koja se provlače kroz predaje nomada i planinskih naroda - skrivaju patuljke i trolove, groteskne duhove zemlje i tla - a s njegove kore kao da nam namiguju obješenjačka lica tih lakrdijaša, ali i vodiča i savjetnika koji osluškuju disanje Velebita.
Debla bukve i hrasta domicili su trolova, a borovi patuljaka. Stoga je i izgled bukvi - svojevrsnih kumira - neobičan jer - po ezoterijskim učenjima - trolovi žele nastanjivati najveća stabla u šumi, debla su njima ono što su čovjeku katedrale, energija njihovih stanara ekspanzionistička je, napušu se i potom deformiraju i poprimaju čudnovate oblike. U konfiguraciji bukovih i hrastovih stabala redovito se nameće jedna ključna grana, koja pohranjuje i emitira energiju cijelog stabla i ističe mikrolokaciju trolovog staništa, a u formalnom pogledu nosi kompoziciju crteža. Borovi s patuljcima njihova su suprotnost - na velebitskim proplancima rastu u sretnoj simbiozi s travom kosiračom, po ezoterijskoj hijerarhiji bor je bliži čovjeku, energija mu je skromnija, ali pozitivnija, zahvaljujući čemu borovi zadržavaju elegantnije oblike.
Zanki se i ovom prigodom potvrđuje kao autor koji uspješno i na plastički atraktivan način operira s pojavnostima iskustava i predstavljanjima vidljivih i nevidljivih posljedica iskustva i iskustvenosti.

Životopis

Josip Zanki rođen je 14. ožujka 1969. godine u Zadru. Odrastao je u selu Privlaka, sjeverozapadno od Zadra, u ribarsko-zemljoradničkoj obitelji. Srednju školu Juraj Baraković završio je 1987. godine u Zadru. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja, diplomirao je 1994. godine s temom iz teorije Misticizam u umjetničkoj praksi J. Beuysa, i  eksperimentalnim grafičkim ciklusom Machine nuove remakeom na istraživanja renesansnog znanstvenika Fausta Vrančića.  Vrlo rano se počeo baviti arheološkim iskopavanjima te posjeduje kolekciju od 200 predmeta iz razdoblja prahistorije, antike i srednjeg vijeka
Josip Zanki javno djeluje od 1986. godine na područjima grafike, video arta, instalacije i performancea.  Do sada je izlagao na više od 200 grupnih i 50 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od umjetničkih projekata najznačajniji mu je performans "Mirila", koji je izveden u Bologni - kustosi Gino Giannuzzi i Fabio Cavalucci, Trstu - Trieste contemporanea, kustosi Giuliana Carbi i Franco Jesurum i Bostonu-Mobius, kustos Jed Speare. 2008. godine je sudjelovao u radionici "Haimat" realiziran u produkciji Fondazione  M. Pisttoleto-Citta del arte i Nexta Graz (s kojima stalno surađuje). Iste godine predstavljao je Republiku Hrvatsku na Biennalu u Kairu-Egipat. Objavio je više pjesničko-grafičkih mapa od kojih se posebno ističe "Sedam posljednjih Kristovih riječi"  (zajedno sa Lukom Paljetkom). Godine 2005. izdavačka kuća "Profil" objavila je monografiju "Grafike i crteži" o njegovom radu. Autori tekstova su Slaven Marko Perović i Rujana Jeger. Od 1999. do 2002. godine vodio je Umjetničku radionicu "Planine" a od 2007. godine vodi umjetničku radionicu "Dolazak u baštinu". Obje radionice problematiziraju nasljeđe prvog hrvatskog romana "Planine" u kontekstu suvremene umjetničke prakse.
O radu Josipa Zankija pisali su: Tonko Maroević, Darko Schneider, Đuro Vanđura, Duško Kečkemet, Ana Dević, Antonija Majača, Vesna Križić, Nikola Albaneže, Sanja Cvetnić, Ivica Župan... Za svoj rad na području grafike i eksperimentalnog filma više je puta nagrađivan: 1988. - Nagrada za najbolji eksperimentalni film, Filmski festival Mala Pula, Pula, 1993. - Nagrada Oktavijan za najbolji animirani film, Dani hrvatskog filma, Zagreb, 1994. - Posebna pohvala Akademije likovnih umjetnosti, Zagreb, 2003. - Nagrada za Ex libris-Ex libris, Rijeka, 2006. - Nagrada Ministarstva kulture RH-Trijenale grafike-Gliptoteka HAZU, Zagreb. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1997. godine. Predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od prosinca 2007. godine. Član je Vijeća za likovnu umjetnost Ministarstva kulture RH. Živi i radi u Zagrebu.

Važnije skupne izložbe:
1991. - Guernica croatica - Arengario, Milano
1992. - Bienale slovenske grafike-Grad Otočec, Muzej Novo mesto
1993. - Salon sakralne umjetnosti-Gospa od zdravlja, Split
1993. - Ledeno doba-MM Centar, Zagreb
1993. - Biennale mladih Mediterana - Moderna galerija, Rijeka
1993. - Zagrebački salon - MGC, Zagreb
1994. - Zagrebačka izložba grafike - Umjetnički paviljon, Zagreb
1994. - Slike prostora- Tvrđava Gripe,Split
1995. - Trace di grafica Croata- Galleria d arte contemporanea, Torre Pellice
1995. - Zagrebački salon - MGC, Zagreb
1996. - New concept - Kula Lotršćak, Zagreb
1996. - Salon mladih - Dom HDLU, Zagreb
1996. - Triennale crteža - Kabinet grafike HAZU, Zagreb
1997. - U klasi prof. Šuteja - Galerija SC, Zagreb
1997. - Triennale grafike - Moderna galerija, Zagreb
1997. - Hrvatski umjetnici u borbi protiv leukemije-Zadar, Zagreb, New York
1997. - Artefactum repetere- Galerija gradska, Zagreb
1998. - Zagrebački salon - Klovićevi dvori - Zagreb
1998. - Zadar art-Dvorac Burgau, Burgau
1998. - Salon mladih - Dom HDLU, Zagreb
1999. - Ex libris-Rijeka, Strasbourg
1999. - Nedjelja na selu- MM centar Palach, Rijeka
2000. - Triennale grafike - Umjetnički paviljon, Zagreb
2001. - Manulera-Ludiialydis, Milano
2001. - Mutamenti/inganni - Scardavilla – Forli, Italija
2001. - Prokopavanje kanala (zajednički projekt Mobius Boston i HDLU Zadar), Zadar
2001. - Lion grand prix - Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb
2001. - Zagrebački salon - Dom HDLU - Zagreb
2002. - Calendar, Studio Tomasseo, Trst-Italija
2002. - Superdownload, Mittelfest, Cividale-Italija
2002. - Digging the channel-Mobius centar for experimental art, Boston-USA
2002. - Zbirka Biškupić – Klovićevi dvori, Zagreb
2003. - Air art, Zračna luka Zagreb
2003. - Trienale grafike, Umjetnički paviljon, Zagreb
2003. - Visura aperta, Momjan
2003. - Novi fragmenti - Gliptoteka HAZU, Zagreb
2003. - Ex libris - Rijeka
2004. - Cite international des arts - Paris
2004. - Pilot 04 - Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
2004. - Erben - eroberen - Inovation park, Graz
2004. - Grafička mapa grupe autora- Kabinet grafike HAZU, Zagreb
2005. - Suvremeni hrvatski crtež, Aman, Kairo, Hong Kong, Ljubljana, Beč
2005. - Mozartu u spomen, KD Lisinski, Zagreb-Juraj Šporer, Opatija
2005. - Erotika u hrvatskoj umjetnosti - Gradska galerija Striegl, Sisak
2006. - Trijenale grafike, Gliptoteka HAZU, Zagreb
2006. - Goya i prijatelji- Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
2006. - Wegstrecken: Standpunkte-Arten des Bewegens, St. Lambrecht
2006. - Opatovina-Arheološki muzej, Zagreb
2007. - Dolazak u baštinu – Barokna kuća Galerija Višeslav, Nin
2007. - Uskrs- Galerija Vladimir Filakovac, Zagreb
2007. - Umjetnošću do prihvaćanja, Muzej Mimara, Zagreb
2007. - Suvremena hrvatska umjetnost- Lighthouse gallery, Jaffa- Izrael
2007. - HPB grand prix-Dom HDLU,Zagreb
2008. - Trijenale crteža- Gliptoteka HAZU, Zagreb
2008. - Bienale ilustracije- Klovićevi dvori, Zagreb
2008. - Suvremena hrvatska umjetnost, Rabat- Maroko
2008. - Zagrebi ekofestival, Zagreb
2008. - Heimat-As Tide, Graz
2008. - HPB Grand prix, Dom HDLU, Zagreb
2008. - Zbirka Bože Biškupića, Stara gradska vijećnica, Split
2008. - 11 th Cairo biennale, Horizon one gallery, Cairo - Egypt
2009. - Trienale grafike, Dom HDLU, Zagreb

Važnije samostalne izložbe
1993. - Galerija mala, Zagreb
1994. - MGC Fortezza, Zagreb
1995-1996. -"Slavonija" - Muzej Požege, Požega - Muzej Nove Gradiške, Nova Gradiška - Dvorac Pejačević, Našice - Muzej Vinkovaca, Vinkovci-Galerija likovnih umjetnosti, Osjek
1998. - Galerija Gradec - Zagreb
1998. - Museum of eastern and western art - Odessa
1999. - Galerija 36 – Kiev
1999. - Palača Sponza, Dubrovnik
1999. - Kartaški dug (s Vladimirom Dodigom Trokutom) - Galerija gradska, Zagreb
2000. - Enciklopedija mrtvih (s Bojanom Gagićem) - Galerija "Miroslav Kraljević" - Zagreb
2001. - Manulera (s Bojanom Gagićem) Ludiialydis, Milano
2001. - Mirila (performans s Bojanom Gagićem), Galeria Neon, Bologna - Studio Tomasseo, Trst
2002. - Mirila, Muzej Mimara, Zagreb-Gradska loža, Zadar
2002. - Institut Sztuki, Krakow
2003. - Studio Tomasseo, Trst
2004. - Galerie sur Cour, Paris
2004. - Violin factory, London
2005. - Galerija Višeslav, Nin
2006. - Galerija Zilik, Karlovac
2006. - Violin factory, London
2007. - Galerija OK (s Igorom Konjušakom), Rijeka
2007. - Chopor horda, Pečuh
2007. - Violin factory, London
2008. - Galerija Kosača, Mostar
2008. - Galerija Prica, Samobor
2009. - Galerija Canvas, Zagreb

Grafičke mape
1996. - "Compsso" - predgovor D. Schneider - Vlastita naklada, Zadar
1997. - "E.Smira" - priča S. M. Perovića, Matica hrvatska, Nin
1999. - "Split" - predgovor D. Kečkemet - Brevijar, Split
1999. - "Salamander" - audio CD s glazbom R.Glavurtića, predgovor S. M. Perovića - Vlastita naklada, Zagreb
2002. - "Požega" - predgovor S. M. Perovića - grad Požega, Požega
2002. - "Sedam posljednjih Kristovih riječi" - pjesme L. Paljetka, predgovor T. Maroevića - Edicija Biškupić, Zagreb
2003. - "Firentinska igra" - pripovjetke R. Bacalje, predgovor S. Cvetnić - NSK, Zagreb
2006. - "Bespredmetnost" - zajedno s Igorom Konjušakom, predgovor Ive Koerbler - NSK, Zagreb
Objavljene knjige
1996. - "Compsso" - zajedno s D. Schneiderom - Vlastita naklada, Zadar
2002. - "Mirila" - Muzej Mimara
2005. - "Grafike i crteži" (monografija) -Profil, Zagreb
2009. - "Mirila-performance" (u pripremi) -Fraktura, Zaprešić

Rezidencijalni programi:
2004. - Studijski boravak u Cite international des arts, Paris, ožujak - travanj
2006. - ZILIK - Voditelj grafičke radionice, Karlovac, siječanj
2005, 2006. - Radionica i rezidencija u sklopu projekta "- Wegstrecken: Standpunkte - Arten des Bewegens, St. Lambrecht, Austrija" - listopad 2005 travanj i lipanj 2006
2008. - Radionica i rezidencija u sklopu projekta "Heimat" (As tide), u suradnji sa Fondazione Pistoleto, Graz, Austrija, listopad

Scenografije:
2006. - Vjetar u borovima, HNK Rijeka, režija Nenad Glavan
 
spacer
spacer
Copyright © Galerija Rigo, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2